paziteli.bg@gmail.com ; pr.paziteli@abv.bg
Сдружение „Пазители на българщината”

На  10 май 2014 г. в залата на читалище „Единство” в село Жеравна, община Котел, се състоя учредителното събрание на ново родолюбиво сдружение.

Предварително запознати с основните моменти от стратегията на предстоящото начинание, близо 40 души от различни краища на страната откликнаха на поканата да станат учредители на сдружението. Те дойдоха на заседанието, облечени в български народни носии, четнически и старинни военни униформи.

Присъстващите подкрепиха идеите на организатора на събитието Христо Димитров  – създател и продуцент на ансамбъл „Българе”. Новото сдружение ще обедини по необичаен начин съвременните българи в желанието им да работят за запазване на родовата памет, история, традиции и фолклор, доброволно и публично поемайки задължения за конкретни родолюбиви дела. За членове на сдружението бяха поканени достойни българи патриоти с авторитет в обществото. Те избраха да бъдат или действащи войводи /които да предвождат чета съмишленици/, или почетни войводи /които да помагат на делото сами, залагайки на авторитет и възможности/. Сдружението ще приема и помощта на значими дарители и съратници. Дарителите ще помагат със средства, а съратниците – с личен безвъзмезден труд.

Единодушно бе прието предложението на Христо Димитров сдружението да се нарича „Пазители на българщината”. Учредителното събрание избра Управителен съвет от 7 души с мандат за пет години в състав:

Христо Димитров – Шумен – председател на УС,

Елена Андерсон – Шумен,

Георги Манев – Бургас,

Марин Кавръков – Сливен,

Стефан Кинов – Велико Търново,

Валентин Чиликов – общ. Струмяни, Благоевградско,

Калоян Ганев – Сливен

и Контролен съвет от 3 души:

Антонио Бухтяров – Варна,

Станислав Стоянов – Велико Търново,

Цвети Шопова – Пазарджик

Бе решено основната цел на сдружението да е организирането и провеждането на ежегоден национален събор „Войводска среща” в почивните дни около рождената дата на Васил Левски – 18 юли. Идеята е не само да се почете паметта на Апостола на свободата, но и да се осъществи приемственост в усилията на българите за запазване на националните ценности и националната памет. Съборът да събере всички регистрирани войводи и чети, за да обявят публично патриотичните каузи, които са решили да осъществят „в ползу роду” до събора следващата година. Тогава също публично са длъжни да дадат отчет за извършеното. Каузите трябва да са свързани със запазването и популяризирането на българската история, култура, език и фолклор, на материалното и нематериалното ни наследство; с реставрирането или изграждането на паметници, поддържането на музеи и читалища; с издаването на книги, организирането на патриотични събития; с възпитаването в родолюбие и почит към героите на България.

Сдружението и съборът няма да имат политически, икономически или религиозни цели. Наред с конкретните си родолюбиви задачи, те ще работят за запазване на етническия мир в страната и няма да допускат подклаждане на вражда на етническа и религиозна основа, както и да бъдат използвани за пропаганда с политически мотиви.

Учредителното събрание взе решение Първият национален събор „Войводска среща” да се проведе на 18, 19 и 20 юли 2014 г. /петък, събота и неделя/ в местността Добромерица край село Жеравна, община Котел. Организацията на събора бе възложена на Управителния съвет.

Единодушно събранието прие каузата на първия събор да бъде събирането на средства и изграждането на мемориална абсида „Юнашки глави” на стария мегдан в Жеравна, в памет на седемте четници от четата на Стоил войвода – свидни жертви на Жеравненския край, загинали в героичен бой и обезглавени в дните на Априлската епопея 1876 година. Допълнителна кауза е оказването на съществена подкрепа при належащия ремонт на сградата на читалището в село Жеравна.

Неблагоприятните синоптични прогнози обаче наложиха първата „Войводска среща” да се състои една седмица по-късно.

Първият национален събор „Войводска среща” се проведе на 25, 26 и 27 юли 2014 г. /петък, събота и неделя/ в местността Добромерица край село Жеравна, Котленско. Негов организатор бе сдружение „Пазители на българщината”, а съорганизатори на патриотичната инициатива бяха Кметство Жеравна и Община Котел.

„Войводски вестникъ” е безплатното информационно издание на събора, включващо програмата му, правилника за провеждане, актуална за сдружението и събора информация, както и текстове с патриотични акценти. Вестникът се издава от „Пазители на българщината” по идея на председателя на УС Христо Димитров и е списван от съратник на сдружението. Екземпляр от вестника получи с влизането си всеки гост и участник във „Войводска среща 2014”.

В първия ден от събора, 25 юли, вечерта преди официалното откриване се състоя първото общо събрание на сдружение „Пазители на българщината”.

Общото събрание на сдружението взе решение ежегодното отличие „Апостол на българщината” за 2014 година по изключение да бъде присъдено на двама души: на мецената на НФА „Българе” и почетен войвода Ян Чарлз Андерсон, и на известния историк и почетен войвода Божидар Димитров.

Последва официалното откриване, след което присъстващите съпреживяха вълнуващия спектакъл на НФА „Българе” и актьора Димитър Селенски „Последната нощ на Апостола”, посветен на годишнината от рождението на Васил Левски.