paziteli.bg@gmail.com ; pr.paziteli@abv.bg

Годишно отличие „Апостол на българщината“

Годишно отличие „Апостол на българщината“
Годишно отличие „Апостол на българщината“

bojidar_dimitrov

Първият българин, удостоен с ежегодния приз за най – достоен пазител на българския дух, традиции и ценности „Апостол на българщината“, е директорът на Националния исторически музей, проф. Божидар Димитров – един от учредителите на сдружение „Пазители на българщината и почетен войвода. Отличието се присъжда за най – заслужилия през годината изявен български патриот.

 

 
 

ian_andersonНосител на отличието е и Ян Чарлз Андерсон. Повече българин от много гласовити патриоти, дарил е над 2 млн. лева собствени средства за развитието на българското фолклорно изкуство. Изключителният принос на този чужденец за запазване на българщината чрез дългогодишното му меценатство при създаването на НФА „Българе“ и нейните инициативи. Паметният плакет му е връчен на седмия Фестивал на фолклорната носия в Жеравна през август 2014 година.

 
anton-donchev

 
Почетното отличие „Апостол на българщината за трети пореден път е връчено на знаменития писател – академик Антон Дончев. Почетният знак е връчен на автора на култовия роман „Време разделно“ пред многохилядна публика при откриването на Осмия международен Фестивал на фолклорната носия – Жеравна 2015.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *